НовиниНовини29 квітня 2024

Легендарний корабель М/S Alpo задля підтримки України вирушив у символічну місію на честь 80-річчя Нормандської операції

Медіапартнер історичного конвою M/S Alpo – група 1+1 media.

Цими вихідними легендарний буксирний корабель часів Другої світової війни М/S Alpo відплив з фінського міста Оулу, щоб пройти визначним морським шляхом і пришвартуватись у французькому Гаврі 5 червня, напередодні святкування 80-річчя висадки союзників у Нормандії. Так званий «День Д» 6 червня 1944 року став вирішальним у перебігу Другої світової війни та поклав початок новому післявоєнному світовому ладу та звільненню Європи.

Організатори подорожі та власники М/S Alpo ― фінські бізнесмени Юкка Юола, Маркку Канкаала та Мартті Хаапала ― ставлять собі за мету привернути увагу до повномасштабної війни, яку росія розвʼязала проти України, та провести неминучі історичні паралелі. Протягом трьох останніх років фінські підприємці ремонтували та готували судно до подорожі, а також навчали екіпаж із 15 фахівців, які змінюватимуть одне одного. Також організатори закликають інших ентузіастів, власників суден, долучатися до конвою на підтримку України. 

Конвой на чолі з M/S Alpo виконуватиме також благодійну місію. Під час подорожі, що триватиме понад місяць, судна зупинятимуться загалом у 19 портах Фінляндії, Швеції, Данії, Німеччини, Бельгії, Нідерландів та Франції, а організатори проводитимуть заходи, на яких збиратимуть кошти для підтримки оборони України. 

Для цього організатори історичного конвою М/S Alpo долучилися до збору «Безпечне небо», оголошеного амбасадором UNITED24, професором історії в Єльському університеті Тімоті Снайдером. Усі гроші, залучені впродовж символічної подорожі, підуть на придбання сенсорів ситуаційного оповіщення Повітряних сил ЗСУ. 

«Росія постійно обстрілює цивільну інфраструктуру в Україні. Працюючи разом, ми можемо створити “Безпечне небо” для всієї України та захистити як інфраструктуру, так і цивільне населення від терористичних атак», — прокоментував збір Тімоті Снайдер.

«Наша команда — це група фінських підприємців, яка шукає нові шляхи підтримки України. Ми плануємо сформувати велику ескадру і сподіваємося, що сотні суден підуть за M/S Alpo. Звичайно, найважливіша мета для нас — зібрати донати на підтримку України, яка зараз бореться за свою свободу. Те саме відбувалося у Нормандії 80 років тому», — розповів Мартті Хаапала з транспортної компанії Toppilan Möljä.

Підтримати місію пожертвами можна через сайт фандрейзингової платформи UNITED24, перейшовши за посиланням або зробивши корпоративний внесок за вказаними наприкінці реквізитами.
 

Cайт ініціативи: https://www.dday-alpo.com/

Сторінки ініціативи у соцмережах: 

https://www.instagram.com/d_day_alpo/

https://www.facebook.com/ddayalpo80

Читайте також