НовиниНовини10 вересня 2020

1+1 media: потрібні корективи до законопроєкту «Про медіа» у частині регулювання онлайн-медіа

2 липня у ВРУ було зареєстровано доопрацьований законопроєкт «Про медіа» № 2693-д, у якому, зокрема, йдеться про регулювання онлайн-ЗМІ. Це перша в історії України спроба законодавчого регулювання сфери онлайн-медіа. Група 1+1 media поділяє наміри законодавця відреагувати на розвиток сучасних технологій та встановити єдині стандарти для всіх гравців медіаринку та вважає таке регулювання важливим кроком для розвитку індустрії. Разом із тим, на думку медіахолдингу, формулювання окремих норм проєкту можуть створити значні складнощі у правозастосовній практиці та не відповідають принципу правової визначеності закону і європейським стандартам.

Європейські стандарти передбачають, що свобода слова може бути обмежена виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадської безпеки. Разом із тим, законопроєкт закладає занадто широкі можливості для потенційних обмежень та блокувань з боку Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення.

Так, проєктом передбачена можливість скасування реєстрації та заборони поширення онлайн-медіа на території України за низку порушень, зокрема, контентних, рекламних, а також пов’язаних зі структурою власності. При цьому скасування реєстрації тягне за собою неможливість здійснення медійної діяльності протягом року.

Означені норми протирічать правилам та стандартам, встановленим на рівні Ради Європи. Відповідно до цих стандартів, використання повноважень органами влади при втручанні у свободу вираження поглядів має бути чітко обмеженим задля мінімізації впливу на доступність Інтернету. Блокуванню може підлягати лише окремий контент, який, відповідно до закону, визнаний протиправним. У випадку, коли виняткові обставини виправдовують блокування такого контенту, державою має бути забезпечено відсутність надмірних наслідків у вигляді блокування доступу до легітимного контенту та всього онлайн-ресурсу. В іншому разі таке блокування буде розглядатися як довільне та незаконне втручання у права власників таких сайтів.

З огляду на зазначене, вважаємо, що доцільним є вдосконалення регулювання онлайн-медіа у законопроекті «Про медіа» та істотне коректування норм, які регламентують санкції до онлайн-медіа, зокрема, усунення можливості блокування онлайн-ресурсів.

 

 

 

 

 

Читайте також