НовиниНовини19 березня 2024

Оголошено учасників Пітчингу фестивалю Doc Kyiv Fest

Дев’ять проєктів було відібрано для участі у Пітчингу фестивалю глядацького документального кіно Doc Kyiv Fest.

Автори кінопроєктів представлять свої фільми професійному журі, склад якого буде оголошено незабаром. 

Чотири проєкти на стадії Development: 

  • “Вихід в зону комфорту”, реж. Юрій Двіжон, прод. Сергій Демидов, Олеся Лук’яненко

Лариса – мати чотирьох синів з містечка на Сході, відкрита лесбійка. Вона тікала з дому під обстрілами. Згодом Лариса познайомилась з Бако, жінкою з Казахстану. Бако їде до коханої в Україну будувати нове життя. Петро та Володимир разом вже 37 років, їхні стосунки відкриті. З початком війни в них з‘явилась мрія про офіційний шлюб в Європі. Альбіна – трансгендерна жінка, яку не сприймають її колеги з металургійного заводу. Мати Альбіни померла під час війни. Проте вона рішуче хоче завершити перехід.

  • “З Радванки”, реж. Томі Гажлінскі, прод. Валерія Сочивець, Сабіна Асадова

50-річна Жанна – ромка, працює двірницею та живе в Радванці, у ромському поселенні району Ужгорода. Вона має двох синів, кожен з яких не поруч. Її старший син воював в українській армії з 2014 року, але через стан здоровʼя був змушений покинути службу, а молодший - після поранення повернувся в армію. Жанна знімає на ручну відеокамеру свою буденність і між тим розмірковує, про життя на Радванці, війну в країні та подальшу долю синів.

  • “Круглі окуляри”, реж. Кирило Наумко, прод. Христина Петренко

У документальному фільмі-есеї юнак вирушає в подорож з України до Німеччини, країни, якою він давно захоплювався, щоб представити свій фільм на фестивалі. Однак на тлі російсько-української війни та реакції світу на неї, його ідеалізовані уявлення руйнуються. Дорогою він зазнає глибокої трансформації, переоцінюючи свої погляди на “кращі та гірші країни”, та долає свій український комплекс меншовартості.

  • “Школьники”, реж. Денис Воронцов, прод. Іванна Хіцінська

У Харкові троє фотографів зі всесвітньо відомої місцевої школи фотографії Влад, Льоха та Родіон вирішують задокументувати російське вторгнення в їхню країну у власний мистецький спосіб. Між буденним життям під час війни, роботою на фронті, сумнівами у собі та жартами, кожен з них намагається знайти свій власний шлях, як особистий, так і мистецький.

П’ять проєктів на стадії Work in progress:

  • “Гімн життя”, режисер і продюсер Владислав Станкевич

Документальний проєкт "Гімн життя" пропонує глядачам глибоке занурення в життя та історії незвичайних людей з різних куточків України, чий шлях здійснюється через випробування, відкриття та досягнення, відкриваючи їхні індивідуальні вірування, страхи та мрії.

  • “Дівія”, реж. Дмитро Грешко, прод. Поліна Герман, Гліб Лук’янець, Тася Пугач

Дівія – це документальний фільм-спостереження про катастрофічний вплив російського вторгнення на навколишнє середовище України та про те, як природа чинить опір цій агресії та відновлюється від неї.

  • “Земля, що біжить”, реж. Олена Сіятовська, прод. Віктор Шевченко, Валерія Сочивець

Четверо хлопців, які були вимушені тікати зі сходу України, опинилися в далекій Ніді, Литва, де у підвалі тимчасового будинку заснували власну рок-групу. Гітарист Сєня сумує за бабусею та бджолами, які залишилися в Україні. 14-річна Анна із Салтівки, найбільш постраждалого району Харкова, чий будинок зруйнувала російська ракета, готується до випускного вальсу. Семидітна родина мешкає поблизу зруйнованого аеропорту на Херсонщині. Діти беруть участь у футбольних турнірах і допомагають залишеним сусідами тваринам. Стіни рідної оселі допомогли їм пережити окупацію, але життя поблизу лінії фронту все ще залишається дуже небезпечним.

  • “Мовний бар’єр”, режисер і продюсер Жора Папоян 

Американські місіонери лагодять будинки, доставляють дрова та допомогають мешканцям села Посад-Покровське на Херсонщині. Під час одного з таких ремонтів американці не можуть порозумітися з хазяїном будинку, який незадоволений роботою. Чітко пояснити проблему один одному заважає мовний бар’єр. Окрему лінію фільму формують епізоди з життя місцевих: їхні спроби відкопати будинок, пережити зиму та… знайти винного.

  • “Сталеві птахи”, реж. Сергій Сторожев, прод. Артем Колюбаєв, Тарас Босак, Сергій Сторожев, Вероніка Крижна

“Сталеві птахи” — це історія про силу та героїзм простих військовослужбовців, які опинилися віч-на-віч з війною. Від них залежало життя інших, і мужні захисники України не підвели. Це розповідь про відважних вертольотчиків і розвідників, які, ризикуючи власним життям, летіли в тил ворога і під обстрілом рятували поранених з “Азовсталі”. Це історія про людей з великими серцями та одну з найунікальніших військових операцій у світі, аналогів якій немає у світі.

Журі обере переможців в двох конкурсах, кожен з який отримає грошовий приз у розмірі 25 тисяч гривень.

Чекаємо на вас на фестивалі глядацького документального кіно Doc Kyiv Fest вже 28-30 березня у кінотеатрі “Планета Кіно”. 

Щорічний міжнародний фестиваль середньометражного глядацького документального кіно Doc Kyiv Fest заснований Громадською Організацією “Кінофест” та організований разом з медіакомпанією StarlightMedia та Одеським міжнародним кінофестивалем. 

 

Генеральний інформаційний партнер: ICTV2
Медіапартнер – 1+1 media
Інформаційний партнер – Prokino 

Читайте також