НовиниНовини6 серпня 2019

Керівник управління спортивних проектів 1+1 media у відповідь на заяву Олександра Денисова

Так, ми з легкістю обміняємося з ними футболками, але є ключове розходження: Олександр посилається на те, що канали Футбол 1/2 виграли тендер на три сезони у Української Прем'єр-ліги (УПЛ) та є офіційними трансляторами, але, на нашу думку, насправді Прем'єр-ліга порушила всі власні обіцянки, передавши права через умовний «тендер».

Сьогодні ситуація склалася наступна: те, що було обіцяно Президентом УПЛ Томасом Гриммом напередодні свого обрання і під час перших кроків на посаді, повністю розходиться з тим, що ми спостерігаємо сьогодні. Тендер, який проводився і був згаданий Олександром, був абсолютно неприйнятний для нашої та інших телекомпаній, які могли б бути зацікавлені в придбанні подібного плану прав. Те, що жодна з них, крім каналів Футбол 1/2, взагалі не проявила жодних активностей, тільки підтверджує той факт, що тендерні умови були специфічними і не відображали ні ринкової ситуації, ні, тим більше, настроїв футбольного співтовариства.

Нещодавні заяви Олександра Денисова, ‒ це необхідна формальність, але ніяк не реальність. Реальність зовсім інша: УПЛ знову намагається силовим способом передати всі права до рук одного транслятора. Багато клубів не згодні ні з цим рішенням, ні з політикою, яку зараз проводить Прем'єр-ліга. І те, що на сьогоднішній день п'ять клубів вже працюють з нами, ‒ підтверджує нашу думку. До того ж, зараз ми просто не згадуємо ті клуби, які хотіли підписати контракти з нами, але через розуміння, що сьогодні вони працюють з каналами Футбол 1/2 ‒ отримали від нас відмову. А так клубів могло бути більше.

Тому у відповідь на слова Олександра Денисова можу відповісти наступне:

Повторюю ‒ ми з задоволенням обміняємося футболками, якщо буде можливість, але не будемо мінятися ніякими фрагментами. Ми не сприймаємо всерйоз заяви про якісь неправомірні дії. Подібні висловлювання звучать просто смішно. Адже згідно з установленими правилами, рішення приймаються 2/3 голосів учасників. Тобто, якщо учасників менше восьми, то фактично подібні рішення є нелегітимними. Сьогодні в пулі каналів Футбол 1/2 сім команд, у 1+1 media ‒ п'ять. Незважаючи на процедурні обмеження і моменти, пов'язані з тим, як ці рішення приймалися в УПЛ, сьогодні, де-факто, немає 2/3 голосів за єдиний пул, тому рішення було однозначно прийнято у непрозорий спосіб. І якщо вже ми говоримо про неправомірність, то неправомірним ми вважаємо саму спробу Прем'єр-ліги без тендера і прозорих умов передати всі права на Чемпіонат в одні руки. Особливо з огляду на той факт, що ряд клубів, в тому числі ФК «Карпати», офіційно попросили УПЛ передати їм права на рік для того, щоб за цей час цивілізованим шляхом тендеру, переговорів і компромісу вирішити дану проблему і вже в наступному році знайти ту форму, яка влаштує всіх учасників процесу: всі футбольні клуби, а не тільки якусь їх частину, яка вважає себе кращою за інших.

З нашої точки зору, повинна бути змінена концепція і в Чемпіонаті потрібно шукати консенсус. Тільки таким чином можна встановити прозорі і зрозумілі правила гри, адже конфлікти не йдуть на користь українського футболу, який зараз і без того перебуває в кризовому стані. Те, що відбувається наразі, це крок назад і безумовно не на користь українського футболу.

Сьогодні потрібно працювати з вболівальниками, телевізійними трансляторами і людьми, що люблять футбол. Тільки так можливо змінити реалії проведення Чемпіонату в кращу сторону, зробивши його проведення відритим і прозорим, що підніме його на більш високий рівень і відобразиться на футбольній культурі у нас в країні в цілому.

Читайте також