НовиниНовини4 липня 2024

Легендарний корабель M/S Alpo повернувся до Фінляндії після своєї місії на підтримку України

За понад 2 місяці через UNITED24 зібрано більш ніж 2,8 мільйона гривень.

Легендарний корабель M/S Alpo, який брав участь у висадці союзників у Нормандії під час Другої світової війни, повернувся до порту приписки Оулу, Фінляндія, у вівторок, 25 червня. Історичний буксир, який відтворив історичний маршрут до Гавру на святкування 80-річчя висадки в Нормандії, за двомісячну подорож допоміг зібрати 2 860 138 гривень для допомоги Україні.

 

Подорож M/S Alpo до узбережжя Франції розпочалася 27 квітня в Оулу після трьох років ретельної підготовки. Окрім Турку та Таммісаарі, перші зупинки були, зокрема, у шведських містах Вісбю та Кальмар. У порту Копенгагена команда M/S Alpo зустрічала послів Фінляндії та України, які подякували авторам ініціативи - фінським бізнесменам Юкка Юола, Маркку Канкаала та Мартті Хаапала - за нестандартну ідею підтримки України. 

 

Далі M/S Alpo рухався вздовж Кільського каналу, поки не прибув до пункту призначення у Гаврі, Франція, щоб відсвяткувати 80-ту річницю висадки союзників у Нормандії 6 червня. У кожному порту слідування команда M/S Alpo проводила екскурсію кораблем для всіх відвідувачів, розповідала про історію буксира та подій Другої світової війни, проводила паралелі з Україною та закликала донатити на підтримку ЗСУ.

 

«Подорож була сповнена чудових зустрічей, нас тепло вітали в кожному з портів. Наприклад, у Німеччині військовий корабель F223 супроводжував буксир і салютував прапорам (на M/S Alpo було піднято український і фінський прапори), щоб продемонструвати свою підтримку та повагу до історичної місії M/S Alpo», — розповідає Янне Лейнонен, керівник проєкту.

 

Завдяки проєкту та увазі з боку медіа M/S Alpo став відомим у Фінляндії, Україні та інших країнах Європи. В Україні медіапартнером ініціативи стала група 1+1 media.

 

Метою поїздки було нагадати всім про важливість підтримки союзників тоді та зараз і зібрати кошти для допомоги Україні. Так, проєкт допоміг зібрати понад 2 860 138 гривень для допомоги українській ППО. 

 

Пожертви спрямовувалися через фандрейзингову платформу UNITED24, засновану президентом Володимиром Зеленським, на проєкт «Безпечне небо» — систему ситуаційного оповіщення, яка допомагає силам ППО України. Ініціатором проєкту став амбасадор UNITED24, історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер. 

 

«Ми надзвичайно вдячні всім, хто слідкував за нашою подорожжю та підтримував її, а головне – приєднався до численних пожертв. І екіпаж судна, і його власники справді пишаються можливістю підтримати через платформу UNITED24 людей, які борються за свою свободу», — резюмує Лейнонен.

Читайте також