Ініціатива "Чисте небо"
НовиниНовини6 липня 2023

СБУ затримала інтернет-пірата, який підпільно транслював програми російського телебачення в Україні та контент українських медіагруп

Ініціатива “Чисте небо”, до складу якої входить 1+1 media, продовжує активну антипіратську діяльність та допомагає фіксувати правопорушення спільно з компетентними органами

Ініціатива “Чисте небо”, до складу якої входить 1+1 media, продовжує активну антипіратську діяльність та допомагає фіксувати правопорушення спільно з компетентними органами. Так, у співпраці з кібердепартаментом Служби безпеки України, нещодавно було виявлено порушення авторських прав на загальну суму збитків у майже 290 000 000 грн. Зокрема,  затриманий у Києві підозрюваний незаконно поширював на платній основі контент українських телеканалів, а також організовував ретрансляцію російського телебачення, що заборонене в Україні та визнане ворожою пропагандою. 

Для реалізації такої незаконної діяльності підозрюваний облаштував у власному помешканні підпільний «ретрансляційний центр» зі спеціальним програмним забезпеченням. Він пропонував своїм клієнтам платну «підписку» на перегляд українських та підсанкційних каналів російського телебачення, серед яких – прокремлівські рупори «росія-24», «звезда» і «росія сьогодні».

Онлайн-ефіри забезпечували дві інтернет-платформи, які підозрюваний також використовував для реклами відеопослуг. 

“Таким чином країна-агресор отримувала додатковий канал для масового поширення дезінформації та прокремлівських наративів в інфопросторі України. В умовах великої війни, коли протидія рф ведеться також на інформаційному фронті, подібні ситуації грають на руку ворогу, адже відкривають доступ до ворожої пропаганди, мета якої доволі зрозуміла - дискредитувати українську владу та Сили оборони, поширювати фейки і наративи кремля. Ми в 1+1 media та спільно з Ініціативою “Чисте небо” тримаємо руку на пульсі та оперативно відслідковуємо подібні кейси задля їх подальшого унеможливлення. Дякуємо партнерам за співпрацю”, - прокоментував Вʼячеслав Мієнко, керівник ініціативи “Чисте небо” та заступник генерального директора 1+1 media з правових питань.  

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти злочинних дій фігуранта. Так, під час обшуків за адресою проживання підозрюваного виявлено комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності і програмне забезпечення, яке декодувало телеканали при їх ретрансляції. Фігуранту повідомлено про підозру у вчиненні злочину і направлено обвинувальний акт до Оболонського районного суду м. Києва. Найближчими днями питання притягнення порушника до кримінальної відповідальності буде вирішувати суд. 

Заходи з викриття правопорушення проводились спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Солом’янської окружної прокуратури м. Києва.

Читайте також