НовиниНовини28 березня 2019

Суд скасував заборону серіалу «Свати»

Сьогодні, 27 березня, Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов ТОВ «ТРК «Студія 1+1» та ТОВ «Кіноквартал», визначивши протиправними дії Державного агентства України з питань кіно, Міністерства культури України та Служби безпеки України щодо заборони показу серіалу «Свати». Зокрема, суд визнав протиправним та скасував відповідний наказ Держагентства з питань кіно у частині анулювання державних посвідчень на право розповсюдження і демонстрації серіалу. Дане рішення вкотре підтвердило вибірковість та упередженість державних органів стосовно окремих учасників ринку, зокрема групи 1+1 media.

Також суд першої інстанції визначив протиправними дії Служби безпеки України та скасував рішення держоргану щодо заборони в’їзду на територію України актору Федору Добронравову, який виконує головну роль у серіалі «Свати». Так, суд ухвалив, що звернення Служби Безпеки до Міністерства культури України та рішення Міністерства культури про внесення Федора Добронравова до так званого «чорного списку», як особи, яка створює загрозу нацбезпеці України, є неправомірними та підлягають анулюванню.

Група 1+1 медіа втішена, що при прийнятті рішення у ситуації, яка склалася, суд керувався саме фактами, а не припущеннями з боку зазначених вище державних органів та відомств. І хоч причини внесення Федора Добронравова до чорного списку та заборона трансляції серіалу «Свати» вже від самого початку були загадкою, таке рішення суду вчергове підтверджує необхідність визначення чітких критеріїв для уникнення подібних безпідставних та незаконних заборон у майбутньому. Допоки такі критерії не будуть визначені, прийняття подібних рішень не тільки нівелюватимуть спільні зусилля ринку стосовно послідовної політики підтримки виробництва українського контенту, а й вкотре свідчитимуть про відсутність прозорої державної системи.

Читайте також