НовиниНовини27 червня 2024

У межах 15-го Одеського МКФ відбудеться спецпоказ документального проєкту «Культура vs війна»

На 15-му Одеському міжнародному кінофестивалі покажуть фільми в межах спецпоказу документального проєкту «Культура vs війна», ініційованого Асоціацією «Дивись українське!» у квітні 2022 року задля фіксації та донесення правди про війну Росії проти України крізь історії боротьби відомих митців. Проєкт складається з 7 документальних фільмів, виставки документальних військових фото та артбука. Режисером стрічок став Кадім Тарасов, оператор-постановник – Юрій Грузінов.

До спецпоказу на 15-му Одеському МКФ увійшло 4 короткометражних фільми проєкту:

«Культура vs війна. Сергій Михальчук» – стрічка про відомого українського кінооператора, володаря Срібного ведмедя Берлінале. Сергій Михальчук зняв близько 40 фільмів, 4 з яких висувались на номінацію премії «Оскар». Герой фільму є лауреатом першої премії за найкращу операторську роботу кінофестивалю в Сан-Себастьяні, лауреатом премії «Золота Дзиґа» в номінації «Найкращий оператор-постановник». Оператор-постановник таких відомих фільмів: «Мамай», «Поводир», «Дике поле», «Довбуш». Наразі Сергій Михальчук є військовослужбовцем ЗСУ. Задокументовані ним наслідки війни Росії проти України є доказами злочинів російської армії у Військовому трибуналі Гааги.

«Культура vs війна. Ахтем Сеітаблаєв» – фільм про кримськотатарського режисера, актора та продюсера, очільника Кримського дому в Україні. Ахтем Сеітаблаєв – режисер таких відомих стрічок: «Захар Беркут», «Кіборги», «Чужа молитва», «Мирний 21», «Хайтарма» та ін. Нагороджений нагрудним знаком Головнокомандувача Збройних Сил України «Золотий Хрест». Герой є лауреатом театральної премії «Київська пектораль» та премії імені Василя Стуса. Із початком повномасштабного вторгнення служить у лавах Територіальної оборони.

«Культура vs війна. Сергій Жадан» – історія про відомого українського поета, прозаїка, драматурга, сценариста, перекладача й музиканта. Сергій Жадан – найбільш перекладений іноземними мовами сучасний український письменник, триразовий лауреат премії «Книга року BBC», 2017-го отримав премію імені Василя Стуса. 2022-го року митця висунули на Нобелівську премію з літератури. Окрім цього, він є засновником та учасником популярного українського гурту «Жадан і Собаки». Із початком великої війни Росії проти України Сергій Жадан активно займався волонтерством для допомоги воїнам, цьогоріч вступив до лав 13-ї бригади НГУ «Хартія».

«Культура vs війна. Антитіла» – фільм про музикантів українського гурту «Антитіла», учасники якого з першого дня повномасштабного вторгнення змінили свої музичні інструменти на зброю, ставши на захист України у складі бойового батальйону. Музиканти  брали безпосередню участь у боях за Харківську область. Із весни 2023-го року гурт виступає з концертами по всьому світу, привертаючи увагу до подій в Україні та збираючи гуманітарну допомогу й кошти для Збройних Сил України.

15-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 12 по 20 липня 2024 року в місті Київ.

15-й ОМКФ проходить за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Програми «Креативна Європа» Європейського Союзу.

Читайте також