НовиниНовини21 січня 2019

Заява групи 1+1 media щодо неправомірного присудження Нацрадою штрафу телеканалу Paramount Comedy

Група 1+1 media як cпівпартнер українського телеканалу Paramount Comedy обурена рішенням Національної ради з питань телебачення та радіомовлення щодо стягнення штрафу з телеканалу. На нашу думку, це рішення не відповідає встановленим законом нормам, є цілком неправомірним і суперечить процедурам державного регулятора.

Paramount Comedy є українським телеканалом, що мовить за виданою Нацрадою державною ліцензією та здійснює свою діяльність відповідно до встановлених законодавством норм мовлення для українських телевізійних каналів. Це було свідоме рішення, попри те, що група 1+1 media мала можливість запустити для канала-партнера адаптовану версію міжнародного Comedy Central. На сьогодні тижневий відсоток мовлення українською мовою в ефірі Paramount Comedy становить 99%, що є результатом великих зусиль медіагрупи, на відміну від адаптованих закордонних телеканалів, до яких згадані вимоги не застосовуються.

Зважаючи на ситуацію, що склалась, ми маємо всі підстави робити висновки, що політика Нацради є суб’єктивною та вибірковою відносно окремих телеканалів.  

Так, після завершення засідання Нацради 17 січня 2019 року на її офіційному вебсайті був оприлюднений прес-реліз про рішення регулятора щодо оголошення телеканалу Paramount Comedy попередження за недотримання визначеної частки у програмах мовника передач національного виробництва. Проте згодом, з незрозумілих причин, в прес-реліз були внесені зміни – замість попередження щодо каналу було опубліковане рішення про застосування санкції «стягнення штрафу» в сумі 5% розміру ліцензійного збору.

Це рішення повністю суперечить законній процедурі винесення санкцій за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення, згідно з якою, штрафна санкція за такого роду порушення застосовується після оголошення попередження у випадку неусунення порушення телекомпанією у встановлені строки.

Нами зафіксовано, що проект рішення, який транслювався на екранах у залі під час засідання Національної ради, містив інформацію про винесення попередження. Це може бути підтверджено не тільки представником з боку медіагрупи, а й журналістами та іншими учасниками, які були присутні на засіданні.

Враховуючи ці факти, ми не розуміємо, на яких підставах, яким чином та коли Національною радою було прийняте рішення про стягнення з телеканалу Paramount Comedy штрафу.

«Це рішення є черговим прикладом подвійних стандартів та політичної маніпуляції регулятора стосовно медіагрупи та її співпартнерів. Складається враження, що в розпалі передвиборчої кампанії всередині державного апарату відбувається хаос. Рішення, які виносять на розгляд, та рішення, які потім оприлюднюють на офіційних ресурсах, кардинально відрізняються, і сама рада не може пояснити цей процес, – коментує генеральний директор 1+1 media Олександр Ткаченко. – Також нас відверто дивує зміст прийнятого Рішення. Paramount Comedy жодного разу не порушив визначені державою квоти на телебаченні, а тому покарання за перше порушення є відверто завищеним, враховуючи те, що до досягнення норми телеканалу не вистачило всього 25 хвилин телевізійного продукту національного виробництва».

У ситуації, яка склалася, ми не бачимо законних підстав щодо винесення рішення про стягнення штрафу, тому, як співпартнер Paramount Comedy, група 1+1 media відстоюватиме права та буде звертатись до суду щодо оскарження рішення регулятора.

Читайте також