НовиниНовини22 березня 2019

Група 1+1 медіа занепокоєна відключенням телевізійного мовлення у двох областях України

20-21 березня 2019 року ряд районів Сумської і Полтавської областей у своєрідний, вибірковий, спосіб було повністю відключено від цифрового, радіо та рештки аналогового мовлення. Зокрема, у Сумській області були відключені передавачі Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) у прикордонному з Росією м. Білопілля, які здійснюють аналогове мовлення телеканалів «1+1» та «UA:Перший», а також цифрові передавачі для мовлення 32-х каналів і радіопередавач. У той же час у м. Суми передавачі, які здійснюють мовлення так званих «пропрезидентських» каналів, продовжують працювати. Схожа ситуація у Полтавській області, де через відключення передавачів КРРТ у с. Красногорівка припинено цифрове мовлення усіх телеканалів.

Група 1+1 медіа вважає, що відключення за 10 днів до президентських виборів цифрового мовлення в окремих регіонах, а також аналогового мовлення у регіонах, прикордонних з РФ, є неприпустимим і маніпулятивним кроком, що забирає в частини українців можливість отримання інформації та альтернативних точок зору та підсилює інформаційний вплив на Україну з боку держави-агресора. Зокрема, вчора, 21 березня, населення відірваних від телебачення областей не мало змоги дивитися в ефірі телеканалу «1+1» суспільно-політичне ток-шоу «Право на владу», сьогодні частина українців залишиться без телевізійних новин.

У ситуації, що склалася, обурення викликає неспроможність держави забезпечити громадянам України конституційне право на доступ до інформації та прозоро врегулювати питання телемовлення. Адже офіційна причина інциденту – відсутність узгодженої вартості послуг між державним КРРТ та провайдером цифрового ефірного мовлення ТОВ «Зеонбуд» – компанією з непрозорою структурою власністю, що прихована серед офшорів. Це призвело до формування кількамісячної заборгованості КРРТ перед приватними енергетичними компаніями, здебільшого підконтрольними ДТЕК, наслідком чого є відключення електроенергії телевеж КРРТ. Непорозуміння між державним концерном і приватним «Зеонбуд» тягнеться ще з осені 2018 року, коли аналогове мовлення було відключено майже по всій території України. У той же час телемовники, зокрема, група 1+1 медіа, своєчасно сплачують ТОВ «Зеонбуд» за трансляцію цифрового сигналу. За цей період держава не знайшла жодних варіантів, щоб забезпечити безперервний і рівний доступу населення до інформації і, вочевидь, не зможе гарантувати це напередодні виборів.

Група 1+1 медіа неодноразово висловлювала занепокоєння та попереджала про такий можливий розвиток подій, коли у квітні 2018 року президент Петро Порошенко наказав міністерству інформполітики відключити аналоговий ефір за прискореною схемою. Відтак, разом із відключенням аналогового телебачення, повний контроль над телемовленням в Україні опинився у руках приватного «Зеонбуду» з незрозумілими кінцевими бенефіціарами-кіпріотами. 

Також вчора, 21 березня, відбулося короткострокове відключення всіх каналів групи 1+1 медіа на онлайн-сервісі OLL.TV, який перебуває під управлінням телекомунікаційної компанії Vega холдингу SCM Ріната Ахметова, з видаленням із сервісу всіх логотипів каналів 1+1 медіа. Після того, як факт відключення був зафікасований, «технічні складнощі», на яких наголошували в OLL.TV, були оперативно вирішені.

Група 1+1 медіа розцінює всі ці події як цілеспрямовану акцію задля обмеження доступу населення до інформації під час виборчої кампанії, наслідком чого у тому числі є посилення інформаційного впливу з боку держави-агресора, та просить дипломатичні представництва та представництва міжнародних організацій в Україні звернути на це увагу та не допустити маніпуляцій і порушення конституційного права громадян України мати вільний доступ до інформації.

Читайте також