НовиниНовини12 вересня 2018

В рамках проекту Право на освіту, в столичному «Охмадиті» відкрилася Школа Супергероїв

Наразі тут навчаються діти, вимушені тривалий час знаходитися поза звичайним життям – через лікування серйозних захворювань в умовах стаціонару. Уроки проходить у трьох форматах: індивідуальні заняття для дітей, групові – у класах та бінарні, які за спільною тематикою готують вчителі кількох предметів.

«Хтось проводить у лікарні декілька днів, а дехто кілька місяців, а є й такі, що у буквальному сенсі живуть тут роками, за цей час вони дуже відстають у навчанні від своїх однолітків, бо не мають можливості навчатися систематично. Це неправильно»– каже ініціаторка створення освітнього простору в «Охмадиті», керівник ГО Small Heart with Art Євгенія Смірнова.

Чотири роки активісти йшли до цієї мети, але все змінилося коли школу підтримала команда 1+1 медіа та особисто ведуча ТСН, куратор проекту «Право на освіту» Наталія Мосейчук. Рік тому відкрився клас у відділенні ВІЛ/СНІД, а під час благодійного марафону у День захисту дітей «Сніданок з 1+1» зібрав понад 650 тисяч гривень для  відкриття ще одного класу Школи Супергероїв у відділенні токсикології Національної дитячої клініки  Охматдит. Підтримали проект багато небайдужих людей: вчителі, представники соціально відповідального бізнесу - гіпермаркет Епіцентр, фармацевтична корпорація «ЮРіЯ-ФАРМ», благодійний фонд «КОЛО», Академія патрульної поліції, міжнародні установи та юридичні партнери Pavlenko Legal Group. Лоти надали зірки та компанії Study.ua, Академія сучасної освіти А+.

Кошти від глядачів надходили на рахунок фонду «Ти не один» 1+1 медіа.

«Ця школа – яскравий приклад того, як багато може соціально активна громада, бізнес за підтримки міжнародних організацій», – сказала на відкритті «Школи Супергероїв» Полетта Волш, Асистент прес-аташе Посольства США в Україні.

Прикладом для київських волонтерів став Львів. Тут при Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі та при Львівському Охматдиті працюють школи при лікарнях, де зберігся формат навчання на базі сусідніх шкіл і так вдалося організувати систему уроків для всіх вікових груп, виконувати навчальні норми та забезпечити нарахування зарплати викладачам. Вчителі дають дітям не тільки знання, а  стають надійними помічниками та друзями.

«Створити такий особливий освітній простір було непросто, але для нас важливо щоб діти у лікарнях почували себе потрібними суспільству і вірили у краще», – каже директорка HBK «Школа-садок «Софія» Ірина Синя. 

Наталія Мосейчук вдячна волонтерам, та буде цілком справедливо, щоб роботу зі створення спеціалізованих освітніх закладів при лікарнях виконувала саме держава. Тому представляє інтереси дітей в державних установах, зокрема, у МОН та МОЗ. Влітку була створена робоча група, яка займається розробкою положення про очну форму здобуття загальної середньої освіти в закладах охорони здоров’я.

Мета команди проекту відкрити освітні простори у 33-х лікарнях у всіх областях України. Взаємодія школи і лікарні є нормою у дитячих медичних закладах по всьому світу.

«Дуже важливо, щоб МОН та МОЗ встигли надати підготовлене положення  до затвердження держбюджету на наступний рік, тоді можна буде говорити про участь держави у вирішенні цього питання» - повідомила  телеведуча ТСН, вчителька англійської за фахом  Марічка Падалко.

Охоче відгукнулися на пропозицію волонтерів створити повноцінний освітній простір, територію позитиву у лікарні, керівництво київського Охматдит:

«Уроки, цікаві факультативи, спілкування з вчителями та однолітками – все це допомагає дітям відволікатися від хвороби, скоріш одужувати– каже головний лікар «Охмадиту» Ірина Садов’як.

Команда проекту Право на освіту та ГО Small Heart with Art готові ділитися досвідом з усіма, хто долучиться до створення таких закладів у своїх містах, від обласних до районних, бо нашим дітям це дуже потрібно. До проекту долучились викладачі дитячої школи 1+1 Вища Школа Media & Production» які вже підготували для учнів різні факультативи.

Відео Право на освіту в лікарнях.

Читайте також