НовиниНовини6 лютого 2020

Відкритий лист групи 1+1 медіа з приводу дій Служби безпеки України

Група 1+1 медіа звертається до Президента України Володимира Зеленського, Голови ВРУ Дмитра Разумкова, Голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка, Голови Комітету ВРУ з питань свободи слова Нестора Шуфрича, до Першого заступника Голови Нацради з питань телерадіомовлення Ольги Герасим’юк, до Голови Служби безпеки України Івана Баканова та Генерального прокурора України Руслана Рябошапки з проханням звернути увагу на надзвичайні й безпрецедентні дії Служби безпеки України під час досудового розслідування.

Відкритий лист за підписом Голови Правління компанії Ярослава Пахольчука також надіслано дипломатичним представництвам і представництвам міжнародних організацій в Україні із проханням надати уваги цій ситуації та не допустити прямого посягання на свободу слова, яка передбачена статтею 34 Конституції України.

Наводимо повний текст звернення та дякуємо всім ЗМІ, партнерам, колегам, громадським організаціям, глядачам і читачам, які вже підтримують нас у цій безпрецедентній ситуації.  

«Журналістський колектив та керівництво групи компаній 1+1 Медіа звертають Вашу увагу на надзвичайні й безпрецедентні дії Служби безпеки України під час досудового розслідування.

Так, 05 лютого 2020 року слідчими управління Служби безпеки України на підставі Ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 28 січня 2020 року проведено обшук у приміщенні редакції програми «Секретні матеріали» (орендарем приміщення є Іноземне підприємство «1+1 Продакшн»).

Одночасно обшуки проводились й за місцем проживання трьох журналістів, які у різний час працювали в редакції управління журналістських розслідувань. При цьому вдома на момент проведення обшуків перебували малолітні діти, які таким чином опинились у стресовій ситуації.

Важливо підкреслити, що під час обшуку слідчими було допущено низку грубих порушень кримінального процесуального закону. Так, наприклад, Ухвалою слідчого судді передбачено обшук лише трьох робочих місць конкретних журналістів, але слідчі СБУ наполягали на проведенні обшуку усього приміщення редакції. Процесуальні порушення зафіксовані в протоколі обшуку, й ми сподіваємось на те, що їм буде дана належна правова оцінка.

Проте, найголовнішім є сам факт проведення обшуку журналістів програми журналістських розслідувань, пов'язаний з викривальною діяльністю програми, – перший за весь час існування незалежної України. Ми вкрай обурені та стурбовані тим, що на порушення, які викриває ця та інші програми журналістських розслідувань, у більшості випадків жодної реакції правоохоронних органів немає, натомість журналісти самі стають об’єктом переслідування.

Це вкрай небезпечний прецедент, який створюється у незалежній і демократичній державі, коли державний орган, покликаний дбати про безпеку країни, із численними порушеннями втручається у роботу редакції, яка займається журналістськими розслідуваннями, але не звертає уваги на самі об’єкти розслідувань.

Хід та результати обшуку, які висвітлювались засобами масової інформації, дають підстави для висновку про те, що насправді дії Служби безпеки України не мали нічого спільного з розслідуванням якихось злочинних дій, а є нічим іншим як черговою спробою політичного тиску на незалежне медіа, на цей раз із застосуванням інструментів кримінально-процесуального законодавства з метою перешкоджання законній діяльності як окремих журналістів, так і засобів масової інформації, в яких вони працюють. На цьому тлі заяви СБУ (прес-реліз від 05 лютого 2020 року, https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/2/view/7091#.onQLZChx.dpbs) про те, що «обшуки не пов’язані з діяльністю телеканалу 1+1» є нічим іншим, як відвертим глузуванням та неповагою до всієї медіаспільноти. Бо обшук проводився у приміщенні компанії 1+1, щодо журналістів 1+1, й вилучена офісна техніка належить 1+1.

Переконані, що такі дії прямо порушують право на свободу слова, передбачене статтею 34 Конституції України, й ставлять під загрозу можливість громадян України отримувати достовірну та своєчасну інформацію про події в нашій країні й за кордоном. Адже здійснення засобами масової інформації законної професійної діяльності забезпечує конституційне право громадян на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Саме тому право засобів масової інформації вільно поширювати інформацію має бути непорушним та таким, що забезпечується всією силою державних механізмів.

Дії влади можуть мати стримуючий вплив на бажання журналістів-розслідувачів висловитися з питань, що становлять суспільний інтерес, та створити атмосферу самоцензури всіх журналістів-розслідувачів. На неприпустимості цього неодноразово наголошував Європейськи суд з прав людини.

Журналісти телеканалів, що входять до групи компаній 1+1 Медіа максимально об’єктивно подають інформацію, яку отримують виключно законним шляхом, та ведуть законну діяльність, яка спрямована на реалізацію ними своїх повноважень у інформаційній сфері і здійснюється засобами та в порядку, передбачених законом. Вважаємо, що така діяльність повинна бути забезпечена належними гарантіями з боку держави, оскільки лише держава може гарантувати дотримання прав журналістів на свободу збирання інформації та свободу слова. Натомість ми бачимо, що держава обрала шлях залякування журналістів. Примітно, що такі дії державного органу відбуваються на фоні обговорення скандального законопроєкту «Про дезінформацію», у якому закладені механізми цензури і який перетворює Україну на свого північного сусіда. 

Переконані, що дії Служби безпеки України щодо обшуку журналістів суперечать принципам політичної нейтральності й неупередженості, згідно з якими будь-які державні органи та їх посадові особи зобов'язані при виконанні своїх службових повноважень дотримуватися політичної нейтральності, уникати демонстрації у будь-якому вигляді власних політичних переконань або поглядів, не використовувати службові повноваження в інтересах політичних партій чи їх осередків або окремих політиків, мають діяти неупереджено, незважаючи на приватні інтереси, особисте ставлення до будь-яких осіб, на свої політичні погляди, ідеологічні, релігійні або інші особисті погляди чи переконання.

За обставин, що склалися, дії Служби безпеки України, на жаль, не можуть розглядатись інакше, ніж політичний шантаж та спосіб тиску на свободу медіа.

Враховуючи усе вищевикладене, ми звертаємося до вас із проханням не залишити цю ситуацію поза увагою, не допустити посягання на свободу слова в Україні та вжити заходів щодо недопущення прямого політичного тиску і спроб переслідування незалежних медіа».

 

 

Читайте також