НовиниНовини25 січня 2021

1+1 media та ЄМА підвели підсумки співпраці у 2020 році

Рік тому група 1+1 media підписала меморандум з Українською міжбанківською Асоціацією платіжних систем ЄМА, у рамках якого сторони домовилися здійснювати обмін технічною інформацією та досвідом задля ефективної протидії інтернет-шахрайству. За цей час до фахівців 1+1 media надійшло більше 200 запитів на блокування фішингових та шахрайських ресурсів, інформацію щодо яких Асоціація ЄМА отримала від банків та ошуканих громадян, які, в свою чергу, надали інформацію через відповідну форму зв'язку на сайті ЄМА. Станом на січень 2021 року заблоковано 204 шахрайські сайти і ведеться робота із припинення функціонування ще 8.

Уся комунікація із потенційно небезпечними для громадян сайтами відбувається офіційно, шляхом листування із хостерами чи власниками сайтів. Зазвичай відповідь надходить дуже швидко і протягом двох-трьох днів з моменту звернення шахрайський ресурс припиняє роботу на хостингу. У разі відмови від співпраці або ігнору листів, наступне звернення вже відправляється безпосередньо до пошукової системи Google, після чого сайт звідти видаляється. За таким принципом фахівці 1+1 media працюють і зі скаргами на незаконне використання контенту від незаконного копіювання та поширення в інтернеті. Так за 2020 рік із Google видалено більше 110 тисяч посилань на піратський контент та заблоковано більше 270 тисяч відео, що порушують авторські права їхніх власників.  

«Зі стрімким розвитком ринку платіжних послуг в Україні, не менш стрімко, на жаль, еволюціонують і шахрайські схеми. Тож, як і у випадку із захистом контенту від піратів, ситуація змінюється повільніше, ніж усім хотілося б. Спокуса наживи на довірливих громадянах та відсутність у суспільстві належного рівня інтернет-грамотності призводить до регулярної появи нових кейсів та звертань. В той же час тішить, що все частіше нам вдається досягти поставленої мети: спільними зусиллями протидіяти шахрайству та попереджувати його», — говорить В’ячеслав Мієнко, заступник генерального директора з правових питань 1+1 media.   

«В умовах сьогодення блокування шахрайських сайтів є дієвим способом боротьби із шахрайством в Інтернеті тільки в разі одночасного підвищення рівня фінансової грамотності та платіжної гігієни населення. Лише блокуючи шахрайські сайти, без поширення роз'яснювальної інформації серед населення, неможливо кардинально вирішити проблему, оскільки шахрайські сайти множаться як вірус. Тому ми висловлюємо подяку нашому партнеру 1+1 media за соціальну відповідальність та внесок у боротьбу з платіжним шахрайством в Україні та закликаємо  ЗМІ інформувати громадян щодо елементарних ознак фішингових сайтів та способів перевірки сайтів на шахрайство. Здолаємо шахрайські сайти разом!» — прокоментував підведення підсумків співпраці 1+1 media та ЄМА у 2020 році директор Асоціації ЄМА Олександр Карпов.

Читайте також