НовиниНовини10 лютого 2021

«30 кроків вперед»: ТСН.Тиждень створила спецпроєкт про шлях незалежної України

З 31 січня і до 24 серпня щонеділі о 19.30 на каналі 1+1 в рамках ТСН.Тиждень виходитиме спецпроєкт «30 кроків вперед», який підготували з нагоди 30-ї річниці Незалежності України. Кожен із сюжетів циклу присвячений одному року незалежної України – подіям та людям, які починаючи з 1991 року змінювали нашу країну та світ. Команда визначила місією спецпроєкту показати глядачам значущість та ціну кожного року незалежності України, нагадати про кожен «урок» та надихнути на нові звершення та перемоги майбутні покоління.

«Ми вирішили, що наш проєкт не буде просто збіркою архіву. Для нас «30 років» зазвучали як - «30 уроків», які кожен з нас окремо, і Україна загалом, за цей час вивчили. Ми вчилися на своїх помилках та перемогах — і йшли вперед. Крок за кроком. Тому це швидше про нашу подорож довжиною в ціле покоління», — каже ведуча ТСН.Тижня Алла Мазур. 

Автором спецпроєкту став спеціальний кореспондент ТСН.Тиждень Станіслав Ясинський, який у 30-х серіях розкаже про події, катастрофи, звитяги і досвід цілої держави, починаючи з 1991 року і до сьогодення.

«Це неймовірно цікава робота. Як юрист за освітою та журналіст з досвідом в 22 роки, я думав, що добре знаю нашу сучасну історію. Але пошук фактів про перші роки нашої незалежної історії дуже нагадують пазл, який складно зібрати. Виявляється, що в нашій спільній історії є купа подій, про які не дуже зручно згадувати. Тому моє завдання як автора — зацікавити глядача та показати, якою ціною виборювалась незалежність», — розповідає автор проекту Станіслав Ясинський.

У першому сюжеті, який глядачі побачили  31 січня, розповіли про шлях України до здобуття Незалежності та перший рік життя країни після її проголошення. Глядачам нагадали про «фінансову реформу», у результаті якої люди втратили понад 14 мільярдів карбованців із так званих «книжок». Про ціни, які зросли в п’ять разів, та першу «кравчучку», яку випустили в 91-му на Київському авіаційному заводі.

Відео:  https://www.youtube.com/watch?v=Impdjl9kuR0

Наступний випуск, який глядачі 1+1 побачили в ефірі у неділю 7 лютого, був присвячений 1992-му року. У серії спецпроєкту розповіли про те,  якою ціною Україна узаконила власний прапор, герб та гімн, а також створила Київський патріархат Української православної церкви. У сюжеті згадали про тотальний дефіцит товарів, перші  «ларьки», коли в магазинах було порожньо, а в маленьких кіосках можна було купити шоколадні батончики, жувальні гумки, лікер, тощо. Поговорили про так званих «нових українців» та малинові піджаки, які були характерною ознакою приналежності до даного прошарку населення.

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=AA_IZTP6AI4

«Кожного тижня ми будемо розповідати про черговий рік, черговий засвоєний чи незасвоєний урок і новий крок на шляху незалежності. І перші серії вже переконали: Вдалося! Глядачам подобається. Вони впізнають себе і своє життя. А головне, бачать не тільки як було, але і чому. Розуміють, що повторювати варто далеко не все», — коментує шеф-редактор ТСН.Тиждень Роберт Опаленик.

Вже наступної неділі у сюжеті розкажуть про головні події 1993-го. Зокрема, про перший в історії України дзвінок по мобільному телефону, початок епохи приватизації та ваучерів. Також згадають про  релігійне угрупування «Біле братство», які  прославились тим, що  призначили кінець світу на 24 листопада 1993 року, утім були затримані правоохоронцями.

Дивіться новий спецпроект «30 кроків вперед» щонеділі о 19:30 в ефірі ТСН. Тиждень на 1+1.

Читайте також