НовиниНовини17 жовтня 2024

Добірка книг від Вікторії Максимчук, СМО Київстар ТБ

1+1 media та національна книжкова платформа Yakaboo продовжують популяризувати українську мову, літературу та підтримку військових. У межах партнерства ми ділимось добірками з найактуальнішими творами та книжковими рекомендаціями від ведучих і менеджерів 1+1 media.

Цього разу публікуємо добірку книжок від Вікторії Максимчук, СМО Київстар ТБ.

У цій добірці я зібрала кілька книг, які стануть в пригоді  маркетологам незалежно від сфери бізнесу, в якій вони працюють. З них ви дізнаєтеся, як долати страх невідомого та приймати важливі рішення з емоційною стійкістю, що допомагає в ризикованих кампаніях і новаторських проєктах. Також ви розкриєте для себе основні принципи вірусного маркетингу, навчитеся стратегій для конкурентного аналізу та адаптації до змін, що може допомогти в розробці ефективних маркетингових стратегій.

Ефективне спілкування, вміння вести перемовини та визначати ключові напрямки й сильні сторони бренду — це надзвичайно важливі навички в бізнесі. На щастя, цьому можна навчитися, якщо мати в собі сильне бажання, а на поличці — хороші книги. Про деякі з них я розповім нижче.

1. «Іди туди, де страшно». Джим Лоулесс

Мене колись зачепила сама назва: там, де страшно — там щось нове, а це, як мінімум, завжди цікаво. Ця книга точно стане в пригоді всім, хто завжди проактивний та біжить творити й відкривати нове. Водночас вона допоможе людям, які постійно щось «дуже хочуть», але ніяк не наважуються зробити.

Одним із найцінніших інсайтів книги є порада не приймати важливі рішення у погані дні. Ми не здаємося в хороші дні. Зазвичай ми робимо це, коли стикаємося з перешкодами, критикою, коли все здається сірим і дощовим. Книга нагадує читачу про важливість емоційної стійкості та спокою під час прийняття рішень. Вона вчить не боятися невідомого, а навпаки — знаходити в ньому нові горизонти для зростання та розвитку.

2. «Заразливий». Йона Берґер

Одним з інсайтів книги є важливість емоційного контенту. Берґер підкреслює, що чим сильніші емоції викликає ідея або продукт, тим більше шансів, що люди ділитимуться ними з іншими. Це нагадує нам, що в маркетингу важливо не тільки надавати корисну інформацію, але й викликати емоційний відгук у споживачів. Особливо мені сподобалася концепція соціальної валюти та тригерів, які допомагають зрозуміти, чому люди діляться певною інформацією.

Книга ґрунтується на шести принципах, які Берґер називає STEPPS:

1.   Соціальна валюта: Люди діляться інформацією, яка покращує їхній статус і виглядає вигідно в очах інших. Це може бути щось унікальне, цікаве або корисне, що робить їх соціально значущими.

2.   Тригери: Пам'ятні та часті тригери нагадують людям про продукт або ідею, тим самим стимулюючи їх поширювати цю інформацію далі.

3.   Емоція: Емоційний контент частіше стає вірусним. Чим сильніші емоції викликає ідея або продукт, тим вищі шанси, що люди поділяться ними з іншими.

4.   Публічність: Чим більше людей бачать використання продукту або ідеї, тим більше людей будуть схильні її приймати та поширювати.

5.   Практична цінність: Люди діляться корисною інформацією, яка може допомогти іншим розв’язати певні проблеми або поліпшити життя.

6.   Історії: Люди люблять розповідати історії. Продукт або ідея, вплетені в захопливу історію, мають більше шансів стати вірусними.

3. «Мистецтво війни». Сунь-цзи 

Це одна з перших книг, яку я почала читати під час повномасштабної війни. Можна сказати, що вона стала певною мірою моїм джерелом натхнення для розробки нових ідей. Принципи, викладені у книзі, показують нам, що важливо передбачати кроки конкурентів, оцінювати ризики й можливості та ефективно використовувати ресурси. Важливо не лише атакувати, а й уміти відступати, гнучко адаптуватися до змін та знаходити творчі рішення. Це нагадує, що успіх  залежить від ретельної підготовки, стратегічного мислення та вміння швидко реагувати на зміни ринку.

4. «Crucial Conversations: Tools for Talking When Stakes Are High» («Важкі діалоги: що і як говорити, коли ставки високі»). Ел Світцлер, Емілі Грегорі, Джозеф Гренні, Керрі Паттерсон, Рон Макміллан)

Цю книгу мені колись порадив мій колега. У ній розповідається про важливість збереження спокою, створення безпечної атмосфери для діалогу й активного слухання. Техніки, які дають змогу чітко висловлювати свої думки, не відштовхуючи співрозмовника, а також керувати сильними емоціями під час напружених дискусій. Вміння зрозуміло та зі співчуттям спілкуватися в напружених умовах може поліпшити командну взаємодію та принести найкращі бізнес-результати.

5. «Good To Great» («Від хорошого до величного»). Джим Коллінз

Розуміння своєї  «концепції їжачка» — це важлива річ, яка допомагає сфокусуватися на тих напрямках та своїх сильних сторонах, які приносять найбільшу цінність, не відволікаючись на зайве. Ця книга може показати усім, хто «заплутався в собі»,  напрямок, у якому варто рухатися далі, досягати нових вершин і просувати ваш бізнес на новий рівень. 

Читайте також