НовиниНовини1 травня 2024

Добірка книжок від Павла Рибака, CEO Київстар ТБ

Нагадаємо, що 1+1 media та національна книжкова платформа Yakaboo обʼєднали зусилля задля популяризації української мови, літератури та підтримки військових.

У межах партнерства ми продовжуємо ділитися добірками з найактуальнішими творами та книжковими рекомендаціями від ведучих і менеджерів 1+1 media.

На цей раз ділимось добіркою книжок від Павла Рибака, СЕО Київстар ТБ.

У мене був період у житті, коли я дуже багато читав. Я читав усе підряд, я ці книги «їв». Потім прийшов інший період і я взагалі нічого не читав кілька років поспіль, але повернувся до цієї справи. Тепер маю декілька фаворитів серед творів, які однозначно рекомендую всім, хто займається бізнесом, хто хоче пізнати себе, зрозуміти суспільство, в якому живе, та прагне навчитися бути його ефективною частиною. 

Особливо актуальною нині я вважаю новелу Джорджа Орвелла «Колгосп тварин». Я рекомендував цю книгу своїм колегам для прочитання, бо завдяки їй можна зрозуміти все, що відбувається в будь-якій компанії. Це практична книга №1 для всіх людей. Тут на дуже простій аналогії з тваринами можна побачити відображення своєї компанії, колективу, країни. У ній проведено багато паралелей. Наприклад, є головний персонаж свиня, яку звати Наполеон. Вже зрозуміло, наскільки глибокий сенс вкладений у це.

Друга книга також Джорджа Орвелла — «1984». Ця книга про великі системи, про те, які наслідки може мати тоталітаризм, репресії, стеження за людьми на суспільство. Тут можна провести дуже добру аналогію з бізнесом. Гарно показано, як люди здатні жити на благо ідеології.

Наступну книгу я перечитував кілька разів. Це роман американського письменника Джерома Селінджера «Ловець у житі». Для мене це книга про психологію, про те, що відбувається з нами і як краще зрозуміти самого себе, хоча це дуже складна задача. Уперше я її прочитав ще дуже молодим і вона допомогла мені сформулювати питання до самого себе. Вона написала в досить простій манері. 

Ще одна книга, яку я би порекомендував — це твір американського фінансиста, філософа та мільярдера Рея Даліо «Принципи зміни світового порядку. Чому одні нації перемагають, а інші зазнають поразки». Це книга про наддержави. Я читав її після пандемії коронавірусу. У ній Рей Даліо простими словами пояснив, що таке супердержава, які її ознаки, тут дуже чітко описується та розповідається, чому росія ніколи не стане супердержавою, попри всі свої наполеонівські амбіції. Шансів у неї нуль. Також він описує, хто дійсно є наддержавою сьогодні, а нам всім зрозуміло, що це США, які є ризики, що наддержавою стане Китай і взагалі історію, як почали виникати наддержави. На мій погляд, ця книга дає дуже просте розуміння всієї геополітичної ситуації, а ще, як відстежувати ті чи інші речі. Рей Даліо говорить про циклічність історії, пояснює закономірності та цикли: як вони відбуваються, змінюються та за якими критеріями їх можна ідентифікувати й між собою пов'язати. 

Ще одну книгу з бізнес-літератури, яку я хочу порекомендувати, бо вважаю її біблією кожного підприємця й не тільки — це «Атлант розправив плечі» Айн Ренд. 

Також я раджу прочитати книгу «Netflix і культура інновацій» професорки однієї з провідних міжнародних бізнес-шкіл INSEAD Ерін Меєр та колишнього виконавчого директора Netflix Ріда Гастінгса. Вона підійде для молодих підприємців, класно розповідає, як сформувати корпоративну культуру, у ній говориться про гнучкість та інновації. Як Netflix починала з продажу касет та DVD-дисків і стала стрімінговим сервісом номер 1 у світі. З чогось дуже «олдскульного» компанія стала провідною платформою, не втративши наснагу, вкладаючи дуже великі кошти й не одразу досягаючи вершин успіху. Це книга про ідею та візіонерство.

Читайте також