НовиниНовини12 вересня 2020

Канал «1+1» покаже фільм «1+1. 25 років ти не один»

Цього року телеканал «1+1» святкує 25-річний ювілей. Спеціально до свята 12 вересня о 22:00 відбудеться прем’єра стрічки «1+1. 25 років ти не один», у якій глядачам покажуть, як змінилася країна і телеканал «1+1» за чверть століття, а також нагадають про улюблені тв-проекти на «Плюсах», з яких починалось сучасне українське телебачення.  Своїми думками щодо значення «1+1» для країни, спогадами та закулісними подробицями діляться популярні зірки, продюсери, лідери думок. Зокрема, українські селебрітіз, за творчим розвитком яких багато років поспіль споглядають глядачі каналу, в ексклюзивних інтервю для фільму пригадали себе у вересні 1995 року, коли зародився канал «1+1».

Так, пригадала 25-річне минуле ведуча програми «Право на владу» і ТСН Наталія Мосейчук:  «Вочевидь, у вересні 1995 року я була на парах Житомирського державного університету. Я навчалася на факультеті іноземних мов, і це був мій останній курс. Як говорять сучасні студенти, я вже була на «включеному» навчанні, тобто майже дистанційному, оскільки одночасно працювала на Житомирському обласному телебаченні. Зрання я могла йти на першу пару, потім бігла записувати підводки до телепрограм, а далі знову поверталася на факультет, на чергове заняття. Так я «дрейфувала» між телебаченням та університетом, і тому 1995 рік памятаю дуже добре».

Шоумен, продюсер, ведучий «Танців з зірками» та «Голосу країни» Юрій Горбунов зізнається, що його життя повязане з «1+1» практично з першого дня існування каналу. «У вересні 1995 року я служив у Івано-Франківському театрі та був директором на радіо «Західний полюс». Телевізори тоді були чорно-білі, а багато людей перемикали їх плоскогубцями. У той час на кораблях річкового вокзалу відбувалися телерадіоярмарки. Пам’ятаю, під час однієї з таких презентацій на сцену вийшов ще тоді нікому невідомий Олександр Роднянський та заявив: "Починається нова епоха українського телебачення, відзавтра стартує канал «1+1»"», - пригадує Юрій Горбунов.

Ведучий «Сніданку з 1+1» Руслан Сенічкін у 1995 році був студентом першого курсу Дніпропетровського коледжу автоматики та телемеханіки. «Я навчався на молодшого інженера з компютерної техніки, вивчав кристалофізику і навіть прикладну теорію цифрових автоматів. Чесно кажучи, з точними науками знаюся не дуже добре, але коледж закінчив без трійок, - пригадує ведучий. – А взагалі у 1995 році я був молодий, бідний та з великими амбіціями. Жив на стипендію. І от якщо вдавалося закінчити навчальний місяць без трійок, виплачували аж 9 гривень. На ці гроші можна було розгулятися, щоправда лиш один день».

Ведучому проекту «Світ навиворіт» Дмитру Комарову на час заснування «1+1» було 12 років, та він уже робив перші кроки в журналістиці – вчився фотографувати та писати статті. Також телеведучий пригадує цей час фінансово складним для всього населення. «Всі були практично в рівних умовах. Наша сімя та родини моїх однокласників – не виключення. Заробітної плати дорослих вистачало, аби просто мінімально підтримати життєздатність. На літніх канікулах я працював, зокрема підсобником на будівництві, аби допомогти родині та здійснити свої невеличкі мрії, - розповідає Дмитро Комаров. – У нас вдома тоді був телевізор «Електрон» з круглим кольоровим екраном, але без пульту. Ми з татом самі змайстрували до нього пульт, і так я вперше почав дивитися «1+1».

Про свій 1995 рік розповів також  український артист Дзідзьо. «Здається, мене тоді саме перевели зі школи у Новоярівський ліцей, і я ніяк не міг зрозуміти, як мені запам’ятати дорогу до нього, - сміючись пригадує співак. – Взагалі для мене, хоч і малого, 90-ті були повним несмаком. От у всьому. А картинка «плюсів» мені подобалась, здавалося, що над цією справою дизайнер попрацював. Особливо впадав у вічі логотип каналу. Я можу так зараз оцінювати й порівнювати, бо на той час жив у Новоярівську, де через високу гору телевізор не ловив українське телебачення. Але мій будинок був направлений на Польщу, тому я дивився канали цієї країни. І польські канали нагадували мені «1+1».  Я був дуже радий, що нарешті в Україні щось модне розпочалось».

Ще більше цікавих спогадів та ексклюзивних подробиць про «1+1» та його культові проекти з уст продюсерів та зірок дізнавайтеся вже скоро у фільмі «1+1. 25 років ти не один», а також на платформі 1+1 video.

Читайте також