НовиниНовини6 жовтня 2017

Освітній міні-курс «Заговори жестовою» доступний на каналі YouTube «1+1 медіа»

 В останній тиждень вересня для співробітників «1+1 медіа» був проведений дводенний освітній курс жестової мови. З 4 жовтня відео викладені на каналі YouTube для того, щоб усі бажаючі могли прослухати запис та навчитись базовим словам та фразам жестової мови.

   В Україні зареєстровано близько 50 тисяч нечуючих людей, хоча насправді, їх набагато більше, так як не всі українці стають на облік. Сьогодні нечуюча людина у разі потреби не має можливості швидкого і простого доступу до комунікації з екстреними службами. Тому, важливо, коли хтось може допомогти викликати бригаду швидкої допомоги або іншу службу. Ми ніколи не знаємо коли можемо опинитись у критичних ситуаціях сам на сам з людиною з порушенням слуху. Як зрозуміти, що вона пояснює, щоб їй оперативно допомогти?

Саме тому виникла ідея міні-курсу та навчити бажаючих українців базовим словам жестової мови. Освітній курс «Заговори жестовою» розробили перекладачі жестової мови телевізійної служби новин (ТСН) Тетяна Радченко та Людмила Руденко.

Крім фраз для комунікації у критичних ситуаціях, у слухачів була можливість вивчити абетку, своє ім’я та прізвище, опанувати привітальні слова та дізнатись більше про людей з глухотою, які нас оточують (а серед них: і політики, і спортсмени, і моделі, і поети, і навіть – танцівники). На другій зустрічі курсу відбулось знайомство з нечуючим талановитим українським архітектором Олексієм Нашивочніком, а також всі присутні вивчили і виконали пісню «Україна - це ти» жестовою мовою.

«Нечуючі завжди дуже позитивно сприймають людей, які звертаються до них їх мовою. Навіть якщо ви просто скажете нечуючому касиру "Дякую" жестовою мовою і посміхнетесь- ви зробите набагато більше ніж вам може здатися на перший погляд. А якщо вивчите трішки більше слів, то зможете спілкуватись без бар’єрів і познайомитись з дуже цікавими людьми», - розповідає Тетяна Радченко,  перекладач жестової мови у новинах ТСН.

«У нашому суспільстві існує дуже багато стереотипів, забобонів та помилкових суджень щодо людей з порушенням слуху. Дуже хотілося зламати їх та показати, що нечуючі такі ж люди, як всі інші. Жестова мова для вивчення не складніша за будь яку іноземну мову. Ми прагнемо створити суспільство рівних можливостей, тому давайте удосконалювати себе і бути більш толерантними до людей які відрізняються від нас лише відсутністю слуху”, - каже Людмила Руденко, перекладач жестової мови у новинах ТСН.

"Слова на кінчиках пальців" – дуже красивий опис жестової мови, до якої ми доторкнулись протягом двох днів навчання. Я долучилась до обох лекцій, так як цими знаннями, на мій погляд, має володіти кожен. Ми проживаємо в одному місті, країні з людьми з порушеннями слуху і важливо навчитись розуміти одне одного», – розповідає про свої враження Марія Комісарова, учасниця освітнього курсу, координатор проекту Kidsguide.

3 4 жовтня вивчити базові фрази жестовою мовою можна переглянувши відео лекцій на каналі YouTube «1+1 медіа».

Читайте також