НовиниНовини1 квітня 2024

Проєкти «Українські палаци. Золота доба», «Волонтери», «Друзі»: — претенденти на VIII Національну Кінопремію «Золота Дзиґа»

Українська кіноакадемія оприлюднила лонглист претендентів на VIII Національну кінопремію «Золота дзиґа», що присуджується за досягнення в розвитку кінематографа.

Цьогоріч до довгого списку потрапило 10 повнометражних ігрових, 12 повнометражних документальних, 14 короткометражних, 4 анімаційні фільми та 10 серіалів.

Так, до списку потрапило одразу три проєкти, які транслювалися на телеканалах 1+1 media. Серед них другий сезон документального циклу «Українські палаци. Золота доба» на 2+2 про життя і діяльність власників українських палаців, частково зруйнованих у ХХ столітті. Проєкт створено командою Акіма Галімова, продюсера, автора та ведучого проєкту «Реальна історія», за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Шеф-сценарист проєкту: Руслан Шаріпов. Режисерка: Дарія Саричева. Продюсери: Станіслав Зурахов, Анна Шмуляр, Юліан Акулов.

Окрім цього, серед півсотні номінантів комедійний серіал «Волонтери» виробництва Drive Production. Його прем’єра відбулася на телеканалі ТЕТ у листопаді 2023 року, а продюсером і режисером виступили Наум Баруля та Андрій Бурлака. На «Золоту дзиґу» в категорії «Серіали» поряд з «Волонтерами» претендують ще дев’ять картин.

Серед яких чотирисерійний гостросюжетний серіал «Друзі» про справжню чоловічу дружбу, яка здатна витримати будь-які перешкоди, яку не в змозі зламати навіть війна. Проєкт знімали в жовтні 2023 року у Києві та області, а премʼєра пройшла на телеканалі 2+2. Виробництво: «ТЕТ-ПРОДАКШН». Продюсери: Акім Галімов, Володимир Москалець. Автор ідеї: Микола Пазенко. Сценарій: Олександра Смілянська. Режисер: Павло Тупік. Серіал «Друзі» знято на замовлення державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» (ДП «МПІУ»).

З повним довгим списком претендентів на кінопремію можна ознайомитися за посиланням.

Читайте також