НовиниНовини6 листопада 2017

Юлія Єсаулова - Сценарист

«Я отримала роботу одразу на двох телевізійних проектах ще під час навчання у Школі. Можливо все? Так! Але за умови, що ти точно знаєш, до чого прагнеш».

«Ну що,  роботу отримали вже на 1+1? Влаштували вас, чи так -  гроші повивозили до Києва?».  Впевнена: подібні скептичні питання від «доброзичливців» чув чи не кожен студент Вищої Школи Media & Production. Адже коли ти знаходиш в собі «сміливість зростати»  попри вік, іншу професію та навіть відстань, обов’язково знайдуться ті, хто побажає тобі «успіху», скрутивши дулю в кишені. Та, незважаючи на криві погляди, трьох дітей і необхідність їздити до Києва щовихідні, я все ж таки вступила на продюсерський курс. І отримала роботу одразу на двох телевізійних проектах ще під час навчання у Школі. Можливо все? Так! Але за умови, що ти точно знаєш, чого прагнеш.

….«Всім привіт, мене звати Юлія, і я майбутній шоуранер». Саме з таким месеждем я йшла навчатися основам телепродюсування до Вікторії Лєзіної - одного з найкращих медіа-менеджерів сучасної України. І скажу одразу, що під стать куратору курсу були і решта спікерів Школи. Креативні та виконавчі продюсери наймасштабніших проектів країни, сценаристи найуспішніших серіалів, режисери прямих ефірів та спеціалісти з маркетингу і продажу телеконтенту.  Гримери, кастинг-менеджери, гендиректори каналів та керівники відділу розробок і усіх жанрових напрямків 1+1 production.  За досить короткий термін – лише два з половиною місяці - про роботу продюсера ми дізналися все і трохи більше. Найціннішим було те, що навчали нас діючі гравці індустрії телевиробництва.  Та окрім інсайдерської інформації, ми отримали «доступ до тіла» найвагоміших персон сучасного телеринку. А далі – все в твоїх руках. Якщо ти студент без досвіду – будь ласка, ти можеш влаштуватися стажером і проявити себе в умовах реальної роботи знімального майданчика. Влаштуватися можна практично на будь-який проект. Так, спочатку безкоштовно, але це твоє рішення і твій шанс. Якщо ти людина з досвідом – можеш запропонувати свої послуги і отримати роботу оплачувану. Головне точно знати, де, ким і з ким ти хочеш працювати надалі.

В моєму випадку шлях до посади креативного продюсера серіалів або шоуранера пролягає через роботу сценариста. І ніяк по-іншому. Отже тільки-но трапилася можливість таку роботу отримати – я скористалася своїм шансом. І стала сценаристом серіалу, який 1+1 production зараз знімає для каналу 1+1. Навчання ще тривало, а я вже мала змогу працювати з тими, хто ще вчора читав нам лекції в аудиторії Школи. Так сталося, що паралельно я отримала роботу сценариста і на іншому каналі також в серіальному проекті. Ні, це не схоже на казку.  Адже отриманню цієї роботи передувало самостійне вивчення драматургії впродовж майже п’яти років.  Так, я дуже багато працюю. Майже, не відриваючи голови від монітору. Так, я планую переїхати до Києва в найближчому майбутньому і все ж таки працювати не лише сценаристом, а і створювати  та продюсувати  свої власні проекти. Так, до цього ще довгий і тернистий шлях. Але я знаю, куди і до чого я йду.  

Єдине, що я хочу побажати майбутнім студентам-продюсерам – зніміть корону. Ніхто не буде за вами бігати і пропонувати роботу.  Вам знадобиться багато працювати. Дуже багато. Ні – ви просто будете змушені гарувати як коні. І, можливо, тоді на українському телебаченні з’явиться новий формат або крутий серіал, створений випускниками Вищої Школи Media & Production. Принаймні я вам цього щиро бажаю. 

Читайте також