НовиниНовини21 лютого 2023

Команди 1+1 media, WAW та МКІП закликають плюсувати українську в Міжнародний день рідної мови

Команди 1+1 media, WAW та МКІП закликають плюсувати українську в Міжнародний день рідної мови

Відео:  https://youtu.be/z0H6yQG3leU

Щорічно, 21 лютого, у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. З цієї нагоди команди 1+1 media, WAW та МКІП випустили спеціальне відео із серії тематичних відеороликів, що закликають плюсувати українську. 

У тематичному відеоматеріалі, що доступний до перегляду за цим посиланням, розповідається про те, скільком розмовним мовам світу загрожує зникнення. Зокрема, розкривається головна причина їх зникнення носії перестають спілкуватися своєю рідною мовою. 

«Кожні десять років ЮНЕСКО публікує перелік мов, яким загрожує зникнення. На жаль, українська мова колись теж була у цьому переліку. Тож для того, аби не втратити нашу національну ідентичність, назавжди відмежуватися від ворога, ми в 1+1 media спільно з  WAW та МКІП закликаємо плюсувати українську вже сьогодні. Міжнародний день рідної мови — слушна  нагода для цього», – зазначають в 1+1 media. 

До того ж творці відео пригадали, як сторіччями українців виборювали своє право говорити українською, процитувавши уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня: 

«Українці виборювали своє право говорити українською понад 350 років. І сьогодні відстоювати його має кожен громадянин, адже, як відомо, без мови рідної й народу рідного нема». 

Нагадаємо, що тематичні відеоролики, створені командою WAW: альтернативне медіа, доступні до перегляду та поширення на YouTube-каналах: 1+1 media, 1+1, ТСН. А також у соціальних мережах Instagram та Facebook – WAW, МКІП, 1+1 та 1+1 media. Ключова мета роликів, які щодватижні публікуються на Digital-майданчиках та транслюються на телебаченні – ввести поняття «інформаційна гігієна» при споживанні контенту серед українців та продемонструвати, як якісно може змінитися життя кожного, якщо почати розмовляти українською чи всіляко покращувати свої знання мови. 

Довідка 

7 лютого група 1+1 media анонсувала запуск проєкту «Плюсуй українську», спрямований на популяризацію української мови та культури, викорінення російського контенту з медіаполя та формування звички спілкуватися як вдома, так і в інших сферах життя українською. Проєкт буде реалізовуватися протягом 2023 року разом з WAW: альтернативне медіа та за підтримки МКІП.

Основні майданчики проєкту – Facebook та Instagram 1+1 media, 1+1, WAW та МКІП, YouTube 1+1, сторінка проєкту в TikTok, сайти ТСН.ua, УНІАН, Главред та 1+1, телеканали 1+1 Марафон, 1+1 Україна, ТЕТ та ПЛЮСПЛЮС.

Читайте також