НовиниНовини27 лютого 2024

В 1+1 media підбили підсумки боротьби з піратством за 2023 рік

Одним з напрямів діяльності 1+1 media є системна робота зі сприяння захисту інтелектуальної власності від піратства та притягнення порушників до відповідальності.

З початком повномасштабного вторгнення рф ця діяльність набула особливого значення, оскільки, окрім незаконної ретрансляції українських телеканалів, інтернет-пірати  зазвичай надають глядачам доступ до контенту держави-агресора, поширюючи в такий спосіб ворожу пропаганду та фейки. Саме тому проактивна позиція та реальні кроки щодо протидії незаконній діяльності - важлива складова роботи 1+1 media як одного з найбільших правовласників і компанії-учасниці ініціативи “Чисте небо”. 

У 2023 році судами з різних регіонів України було винесено 8 вироків про засудження порушників у кримінальних провадженнях, ініційованих 1+1 media.

Так, вироком Радомишльського райсуду Житомирської області від 15.02.2023 р. порушник, який надавав послуги нелегального кабельного телебачення без укладення ліцензійних договорів з правовласниками був засуджений за ч. 3 ст. 176  КК  України (порушення авторського права і суміжних прав вчинені в особливо великому розмірі) до покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з випробувальним терміном 1 рік 6 місяців. Суд застосував спеціальну конфіскацію, вилучивши у власність держави телекомунікаційне обладнання порушника.

21.02.2023 Малиновський районний суд м. Одеси засудив місцеву жительку до покарання у вигляді штрафу за ч. 2 ст. 176 КК України, конфіскувавши в дохід держави знаряддя злочину — партію телевізійних приставок, які перепрограмовувались для перегляду піратських стрімінгових сервісів.

23.02.2023 Кам’янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області виніс вирок, яким засудив за ч. 1, 2 ст. 361-2 КК України (несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом), а також за ч. 1 ст. 176 КК України дилера «на партнерці» популярного піратського сервісу до сплати штрафу 42 500 грн з компенсацією судових витрат.

За аналогічний злочин 13.04.2023 р. Кам’янець-Подільським міськрайонним судом Хмельницької області був засуджений до сплати штрафу інший мешканець, який налаштовував нелегальне IPTV всім охочим.

14.06.2023 вперше в Україні було притягнуто до кримінальної відповідальності  адміністратора піратського відеобалансера (відеохостингу), який забезпечував піратським контентом власників нелегальних кіносайтів.

Направленню справи до суду передувала дворічна робота відділу протидії кіберзлочинам у Хмельницькій області Департаменту кіберполіції у співпраці з «антипіратською» командою 1+1 media. Щире каяття фігуранта та його активне сприяння в розкритті злочину надало змогу Кам’янець-Подільському міськрайонному суду Хмельницької області засудити останнього до узгодженої міри покарання, не пов’язаної з позбавленням волі.

Вироком Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 09.06.2023 р. директор одного з регіональних «кабельних» провайдерів визнаний винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 176 КК України, за надання послуг кабельного телебачення без укладення ліцензійних договорів з правовласниками. Його засуджено до сплати штрафу із конфіскацією у власність держави всього вилученого телекомунікаційного обладнання.

За «прошивку» приставок Самбірський міськрайонний суд Львівської області 15.09.2023 засудив мешканця  за ч. 1 ст. 176 КК України до сплати погодженої з 1+1 media міри покарання штрафу та відшкодування судових витрат.

Насамкінець, уперше в Україні інтернет-афериста притягнули до кримінальної відповідальності за незаконне використання бренду ТСН.

Так, у  серпні 2023 р. Печерський районний суд міста Києва виніс вирок у справі щодо шахрайства та незаконного використання бренду телеканалу 1+1 Марафон і ТСН (ст. 229 КК України), притягнувши порушника до кримінальної відповідальності строком на 5 років позбавлення волі з випробуванням.

Зловмисник зі спільниками рекламували в соціальних мережах свої послуги з інвестицій у криптовалюту та ошукували довірливих громадян, заволодівши їхніми грошима. Водночас вони використовували імідж і репутацію телеканалу 1+1 Марафон і ТСН, створюючи ряд фейкових роликів і новинних сюжетів для залучення нових вкладників. Подробиці цієї справи дивіться в сюжеті за посиланнями.

У 2023 році 1+1 media у співробітництві з адвокатами Smartsolutions ініціювало низку нових кримінальних проваджень, в яких наразі проводяться досудові розслідування або триває судовий розгляд.

Не обмежуючись виключно кримінальним переслідуванням порушників, команда 1+1 media активно працювала у складі індустріального об’єднання гравців медіаринку Ініціативи «Чисте небо».  Серед іншого, результатом об’єднання зусиль правовласників у 2023 році стало:

-  прийняття «антипіратських» змін до Закону «Про рекламу», який передбачає штрафи при розміщенні реклами азартних ігор на вебсайтах з блеклиста WIPO ALERT до  2 010 000 грн). Закон введено в дію 02.10.2023 р.;

-  налагодження ефективної взаємодії з Комісією з регулювання азартних ігор і лотерей (КРАІЛ), проведення круглого столу для ринку азартних ігор на тему: «Практична реалізація законодавчих змін щодо реклами у сфері організації та проведення азартних ігор»;

-  визнання Національною радою з питань телебачення та радіомовлення медіасервісами держави-агресора:

  • «легальних» ОТТ та VOD платформ рф: IVI, Tvingle, Premier, START, More TV, OKKO, KION, VIJU, Лайм HD TV, Смотрешка, Триколор, Цифровое ТВ 20;
  • ряду ТОП піратів: понад 200 доменних імен піратських «кіносайтів», серед яких «HDRezka», «Filmix», «Baskino», «Kinokrad», «Kinogo», «Kinozapas», «Kinotochka», «ГидОнлайн».

Ці ресурси підлягають блокуванню провайдерами телекомунікацій.

- за сприяння кіберполіції Національним центром оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ ДССЗІ) заблоковано доступ до декількох популярних піратських кіносайтів.

«2023 рік став важливим етапом повноцінного відновлення боротьби з піратством в Україні. Блокування нелегальних ресурсів і співпраця з державними структурами над законодавчими антипіратськими змінами сприяли створенню більш безпечного середовища для споживання цифрового контенту. Проте, виклики із боку піратів продовжують існувати, тож подальша співпраця між галузевими гравцями та владними структурами залишається ключовою в забезпеченні сталого успіху в боротьбі за захист прав інтелектуальної власності та легальний контент», — коментує заступник генерального директора 1+1 media з правових питань і керівник Ініціативи «Чисте небо» В’ячеслав Мієнко.

У 2024 році 1+1 media продовжуватиме активно протидіяти інтернет-піратству та ставить перед собою ще більше амбітних завдань. 

Читайте також