НовиниНовини28 червня 2024

З 2022-го кіноекранів в Україні стало в 4 рази менше: інтерв'ю зі співпродюсеркою «Памфіру» Альоною Тимошенко

На Київстар ТБ з'явився новий випуск «Про кіно для ТеБе» із засновницею та директоркою Української Кіношколи, співпродюсеркою кримінальної драми «Памфір» Альоною Тимошенко

Новою героїнею чергового випуску проєкту Київстар ТБ «Про кіно для ТеБе» стала засновниця та директорка Української Кіношколи, українська продюсерка Альона Тимошенко. Ведучому Володимиру Рабчну вона розповіла, в якому стані нині перебуває кіноіндустрія у порівнянні з початком повномасштабного вторгнення та зауважила, що зараз дуже важко говорити про прибутковість цієї сфери. 

«Зараз звичайно потрібна фінансова підтримка від держави, але є ще інші способи пошуку фінансування. Це може бути приватний сектор. Для якого, на жаль, сьогодні наш кінематограф не може бути вигідним. Тому що кількість кіноекранів, яка була на грудень 2021-го року — 663, влітку 2023 — 171. Кінематографісти постійно говорили про те, що не вистачає кількості кінотеатрів і кінозалів, щоб окупити наші фільми. Але зараз ми вже про це не говоримо, оскільки території окуповані, розбомблені кінотеатри і люди вже менше ходять у кіно. Проте існує приватний сектор, за фінансуванням до якого можна звертатися. А також партнерські проєкти і можливість фінансування з боку інших країн», — ділиться Альона Тимошенко.

Однак, попри все українське кіно продовжує розвиватися і потребувати спеціалістів. В Україні є декілька навчальних закладів, де можна здобути одну з кінопрофесій. Серед них і Українська Кіношкола, яку створили на базі кіностудії FILM.UA. Там викладачі-практики навчають акторів, режисерів, продюсерів, сценаристів, звукорежисерів та інших фахівців. За словами Альони Тимошенко, це саме те місце, де знаходять однодумців і будують із ними надійні ділові зв’язки. 

Засновниця Української Кіношколи зазначила, що студентом може стати будь-хто, але перед подачею своєї заявки варто добре подумати, адже таке рішення має бути виваженим і точним. Проте, як сказала Альона, здійснювати мрії ніколи не пізно.

«Найстаршій нашій студентці 53 роки і вона сказала, що прийшла за мрією. Класно, що люди в такому віці мають можливість втілити в життя свою дитячу мрію», — коментує Альона. 

Директорка зауважила, що школа пишається своїми студентами, адже багато хто з них досить успішний.

«Наші випускники активно знімаються: Ірина Варенч-Островська ("Як там Катя?", "Мої думки тихі"), Сергій Кисіль ("Ловець снів"), Захар Шадрін ("Новенька", "Назавжди-назавжди", "The Chapel") та Аліна Чебан ("Назавжди-назавжди"). Усі знають, що виходив фільм "Як там Катя?", він мав нагороду на кінофестивалі в Локарно. Продюсеркою фільму є наша випускниця Ольга Матат. Це був наш перший запуск продюсерської програми, ще експериментальний, короткий. У "Дон Жуані із Жашкова" було тріо наших випускників, бо режисер-постановник та оператор-постановник — наші випускни, а головну роль виконав Слава Бабенков — також випускник Української Кіношколи», — розповіла Альона Тимошенко.

Повну версію інтерв'ю з Альоною Тимошенко можна переглянути у вільному доступі на Київстар ТБ за посиланням.

Читайте також