НовиниНовини1 лютого 2024

Закон про мобілізацію: хто матиме відстрочку і яким буде покарання для ухилянтів? Розбиралася кореспондентка ТСН

Кабінет міністрів нарешті вніс на розгляд парламенту оновлений законопроєкт про посилення мобілізації.

Чим він відрізняється від попереднього? Чи будуть військовозобов’язаним вручати електронні повістки? 

Відповіді шукала кореспондентка ТСН Олена Гущик у новому випуску проєкту «Питання дня» на Youtube-каналі ТСН. 

Насамперед — про санкції. Тепер ТЦК не зможе самостійно застосовувати покарання для ухилянтів. 

«Санкції за ідеєю нових правил має накладати суд, — пояснює Олена Гущик. — А санкції все ті ж: тимчасове обмеження на виїзд за кордон, кермування транспортним засобом, накладення арешту на гроші та інші цінності ухилянта».

Надсилання повісток законотворці планують реформувати. 

«В електронному вигляді повістки цілком імовірно надсилатимуть. На базі реєстру Оберіг мають створити електронний кабінет призовника. І коли він з’явиться - зареєструватися у ньому стане обов’язком. У тому кабінеті військовозобов’язані оновлюватимуть свої дані, якщо захочуть кудись переїхати. Втім, основне - саме в той кабінет буде приходити повістка», — розповідає Олена Гущик. 

Але що робити, якщо військовозобов’язаний не побачив повістки? 

«Тут важливо, бо в законі прописано, що повістка вже вважається врученою, коли надсилається в електронний кабінет. І військовозобов’язаний якщо і має причини про неприбуття до ТЦК, повинен повідомити про це протягом трьох днів», — пояснює кореспондентка. 

Та незрозумілим залишається, що буде, якщо військовозобов’язаний просто не побачив повістку. У проєкті цей момент чітко не прописаний. 

Водночас, у новій версії законопроєкту вирішили повернути відстрочку від мобілізації усім групам інвалідності. Але — не все так просто. 

«Втім, для усіх треба буде пройти перевірку протягом 9 місяців після оприлюднення закону. Це буде необхідно зробити тим, хто вже має статус обмежено придатного, аби повторно визначити його статус: придатний, або непридатний до військової служби», — каже Олена Гущик. 

Визначили у Кабміні і чіткий термін служби — 36 місяців. Проте, остаточне рішення про звільнення зі служби залишиться за Ставкою Верховного Головнокомандувача.

Коли можуть прийняти новий закон про мобілізацію? Які санкції застосують щодо ухилянтів закордоном? І що законотворці пропонують замість строкової служби? Дивіться у новому випуску «Питання дня з Оленою Гущик» на Youtube-каналі ТСН за посиланням https://bit.ly/3UuOvmW.

Читайте також