НовиниСтажери про плюси21 листопада 2023

Анастасія Дмитровська, стажерка Департаменту журналістських проєктів

Анастасія розповіла про те, чому вирішила взяти участь в програмі стажування «Ближче до ТБ», які задачі виконує, а також поділилася порадами для майбутніх стажерів.

Про вибір напряму діяльності

Минулого року я закінчила Інститут кіно і телебачення Київського університету культури. Навчалася на тележурналістиці, тому що з 10-го класу вирішила, що працюватиму на телебаченні.

Університетські знання на стажуванні мені дуже допомагають. Вже знаючи, що таке «БЗ», «ГРФ», «начитка», «перебивка», «розшифровка», «СНХ», економлю свій час і ресурс. Тому профільна освіта однозначно допомагає в роботі, але це не панацея, адже всьому можна навчитися і на стажуванні. Тут вирішальне значення має бажання. На щастя, у мене із цим проблем немає. Як каже одна моя знайома: «Дмитровська, я не знаю, що люблю так же сильно, як ти любиш оту свою журналістику».

Впевнена, що на стажування мені допомогло потрапити чітке усвідомлення того, що я хочу. Зараз буде гірка правда для тих, хто думає, що «я хочу все» – це дієва історія. Навпаки, це часто історія про невизначеність. Принаймні у мене це так працювало. Я подавалася всюди і не мала абсолютно ніякого розуміння, чого хочу. Я казала: «Хочу на телебачення», але телебачення – це сотні професій і напрямків. Без чіткого розуміння своїх бажань складно щось робити. Тому я вирішила взяти паузу і зупинилася у пошуках роботи на ТБ. Хотіла розібратися із тим, чого саме я хочу. І в мене вийшло. Не знаю, випадковість це чи ні, але за два тижні після моєї паузи я пройшла відбір на стажування в 1+1 media. І потрапила туди, що повністю відображає те, чого я хотіла.

Враження від стажування

Те, що «плюси» – це моє місце, я зрозуміла ще в перший день. Коли журналістка проєкту, на якому я стажуюсь, розповідала про задачі, то я думала: «Трясця, це ж саме те, що я хотіла». Коли я ще тільки подавалася на програму стажування, то дуже хотіла попрацювати в кадрі. Тому що десь півроку до цього я писала новини на сайт регіонального медіа, це теж було стажування, яке дало мені зрозуміти, що я хочу робити саме телевізійні новини. Зараз, як і хотіла, я працюю в кадрі і роблю авторські рубрики для випусків новин. 

Хоч я і стажерка, але відчуваю, що моя робота важлива. Немає такого, що мене послухали і махнули рукою на мої слова та пропозиції. Тут мені можна не соромитися запитувати і помилятися. Адже я знаю, що мене підтримають і за потреби пояснять одне і те саме кілька разів. Мій редактор зацікавлений у тому, аби моя рубрика була хорошою. Він доповнює, править, радить, як зробити краще. Це для мене дуже цінно. І команда у нас потужна. Не знаю, як вони це зробили, але я майже не відчула того, що новенька.

Про те, що надихає та поради майбутнім стажерам

Коли я обирала журналістику, то розуміла, що це ремесло не про рутину. Журналістика змінюється і вимагає адаптації до змін. Тут ти щодня розбираєшся у чомусь новому і часом далекому для тебе самого. Тому що в тебе така робота – розібратися. А коли ти розібралася, то маєш розповісти про це людям. І от це те, що мене драйвить. Робота, де один день схожий на інший, точно не для мене, бо мені дуже складно дається одноманітність і системність. А в журналістиці у мене сьогодні рубрика, завтра включка, післязавтра інтерв’ю і так далі. Не хочу романтизувати цю роботу, бо, звичайно, тут теж часом буває складно. Але якою б складною не була ця робота, вона все одно залишиться для мене кращою у світі. 

Для мене стажування на «плюсах» – це передусім можливість реалізувати свій потенціал. Тішуся, що потрапила у команду людей, де мої ідеї не тільки чують, а й допомагають із їх реалізацією. Сьогодні я вмію набагато більше, ніж три місяці тому. І це саме те, що надає мені впевненості у собі. Усвідомлюю, що попереду ще багато роботи, але разом із тим,  пишаюся собою. Тому що, попри всі страхи, я наважилася, подалася на програму «Ближче до ТБ», і потрапила саме туди, куди хотіла.

Щодо порад майбутнім стажерам, то я не буду казати щось на кшталт: «Щоб дійти до цілі, треба одне: йти». Тут я би сказала, що, аби дійти до цілі, треба мати розуміння, куди і навіщо ти йдеш. Як тільки визначилися – дійте. Будьте ініціативними та рішучими. Запасіться терпінням і будьте готові, що далеко не завжди у вас все буде виходити з першого разу. І ще одне: я забороняю вам сумніватися у собі та своїй мрії!

Читайте також