NewsNews22 April 2024

2-річчя руху «Єдині»: проєкт допоміг перейти на українську мову майже половині мільйона українців

За цей час команда охопила своєю діяльністю та допомогла перейти на українську мову понад 440 тисячам українців з усього світу. 

«Мова — наша зброя. Розуміючи це, два роки тому Іван Капелюшник, Наталка Федечко й Іванка Кобєлєва створили рух «Єдині». Сьогодні з нами працює 35 членів команди, понад 500 волонтерів і 22 зіркові амбасадори. Команда провела понад 40 онлайн-курсів, організувала 7800 зустрічей у 305 розмовних клубах української мови у 35 територіальних громадах України та в 11 містах за кордоном: Польщі, Чехії, Литві, Фінляндії, Нідерландах, Великій Британії, Німеччині і Кіпрі. Ми пишаємося кожним, хто самовіддано стоїть на захисті нашої культури, та повертається до своєї ідентичності», — зазначила операційна директорка Руху Софія Денисюк. 

На честь другого дня народження «Єдиних» волонтерів, співзасновників, тих, хто докладається до розвитку Руху, відзначили нагородами т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Модераторкою події стала ведуча 1+1 Марафон, спеціальна кореспондентка ТСН.Тиждень Ірина Прокофʼєва, а почесною гостею — ведуча 1+1 Марафон і ТСН Соломія Вітвіцька. 

За два роки діяльності «Єдині» досягли неймовірних висот і стали символом єднання для українців по всьому світу. 24 серпня 2023 року організація провела всеукраїнську акцію «Біжу за мову» на підтримку людей в окупації та тих, хто став на шлях переходу на українську мову. Також Рух запровадив щорічний Форум «Українська – мова Перемоги» за інформаційної підтримки 1+1 media. 

Нагадаємо, що «Єдині» – проєкт, який об’єднує українську спільноту у прагненні вивчати мову, гуртує волонтерів, знавців української мови, лідерів думок, психологів у спільній меті – поширення української в Україні й за кордоном. 

Допоможіть 1 000 000 осіб перейти на українську – підтримайте Рух «Єдині» та зробіть донат на файндрезингову кампанію за посиланням https://yedyni.org/donation/.

Read also