NewsNews4 April 2024

Новини Ініціативи «Чисте небо»: в Україні розширено перелік інструментів захисту авторських прав в інтернеті

У 2020 році Україна приєдналась до низки держав, які з метою протидії піратству наповнюють міжнародну платформу WIPO ALERT вебсайтами, які порушують права інтелектуальної власності. У жовтні 2023 році змінами до рекламного законодавства було заборонено розміщення реклами на сайтах, що внесені Міністерством економіки до національного переліку вебсайтів, що нехтують дотриманням прав інтелектуальної власності. 

21 березня 2024 року для забезпечення механізму реалізації останніх змін до рекламного законодавства Міністерство економіки видало наказ про затвердження порядку формування та ведення національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності. 

В Ініціативі «Чисте небо», яка системно займається протидією піратству в інтернеті та розвитком культури легального споживання контенту, зазначили, що такі зміни — це реалізація послідовної стратегії боротьби з піратством, а взаємодія з WIPO ALERT на рівні індустрії здійснювалася протягом більш ніж чотирьох років. У вересні 2020 року Україна за сприяння «Чистого неба» долучилася до міжнародного блеклиста Всесвітньої організації інтелектуальної власності WIPO ALERT. У 2021 році були завершені всі необхідні процедури, а до міжнародного блеклиста вже були внесені перші ресурси з національного «чорного списку», який веде ІЧН.

Нині ж, зазначають в ІЧН, вихід держави на міжнародний рівень, законодавча заборона розміщення реклами на піратських сайтах, а також запровадження національного переліку і механізму  реалізації цієї заборони допоможуть знизити монетизацію незаконної діяльності та посилити рівень захисту легального споживання контенту.

«WIPO Alert забезпечує зручний та ефективний  доступ до списків піратів з різних країн, що є цінним інструментом для рекламної галузі. Національний перелік це інструмент взаємодії з регулятором, створений для впорядкування процедури внесення та виключення сайтів зі списків. Попри виклики великої війни, індустрія розвивається, і можливість наповнювати платформу та національний перелік сайтами-порушниками, які доступні на території України, вкрай важлива. Впевнений, що всі гравці рекламного ринку слідуватимуть цим правилам і не співпрацюватимуть з сайтами-порушниками, адже тепер це не тільки інструмент саморегулювання ринку, а законодавча вимога та відповідальність», — прокоментував В’ячеслав Мієнко, керівник антипіратської Ініціативи «Чисте небо». 

За даними агенції Bloomberg, Україна знаходиться серед лідерів в антирейтингу споживання нелегального контенту, а це близько 3% світових відвідувань сайтів-порушників. Тож за використання потужного інструменту — WIPO ALERT — очікується зменшення фінансових потоків піратських ресурсів, які вдаються до порушення прав інтелектуальної власності. 

Більше про  WIPO ALERT та затверджені нововведення — дивіться в сюжеті ТСН за посиланням.

Зазначимо, що в планах ІЧН на 2024 рік — ініціативи з посилення кримінальної відповідальності за порушення прав інтелектуальної власності, контроль блокування ресурсів, визнаних медіасервісами держави-агресора, та продовження роботи над наповненням чорного списку. 

Read also