НовиниСтажери про плюси12 вересня 2023

Аліна Лісова, стажерка Департаменту новин

Аліна розповіла про свій досвід стажування на «плюсах», чим теорія, отримана в університеті, відрізняється від практики, а також про вплив роботи в компанії мрії на власне життя.

Про вибір напряму діяльності

Я отримала диплом бакалавра цього літа. Навчалась в Київському університеті культури за спеціальністю тележурналіст, ведучий програм. Тому посада, на якій я стажуюся, — репортер новин в ТСН — це і є безпосередньо той напрям, який в теорії намагалась опанувати протягом чотирьох років навчання.

Під час стажування я ще більше зрозуміла, що знання в університеті і на практиці — це дві зовсім різні історії. Так, вони добре доповнюють одне одного, але саме завдяки практиці, я вивчаю свої сильні, можливо, десь слабкі сторони, чітко розумію, де ще і заради чого варто вдосконалюватися.

Пройти на це стажування допомогли банальні — бажання, мрія і дія. Моє власне правило життя, що «Дія породжує все: прогрес, розвиток, зміни, результат». Отже, коли в мене запитують пораду, кажу просто: «Діяти і ще раз, діяти!». Я вже одного разу подавалась на цю програму стажування і пройшла. Та війна, на жаль, плани змінила. В лютому 2022-го, я простажувалася всього 2 тижні на телеканалі 2+2. 

Цього разу, коли я побачила оголошення, зрозуміла, що треба знову пробувати свої сили. Перед співбесідою і першим робочим днем скажу чесно — я зовсім не хвилювалася. Була у приємному передчутті чогось нового, досі невідомого, але так давно омріяного. Точно знала, що на мене чекає багато роботи над собою, в професійному плані, але я давно вже не лякаюсь жодним викликам.


Враження від стажування

Я така людина, яка одразу тягнеться до всіх, а особливо зараз, коли лише от-от почала дізнаватися детальніше про медіасвіт. І, відверто кажучи, мені зазвичай щастить притягувати до себе «своїх» людей. Це саме той випадок, тому я не втрачаю жодну можливість і черпаю потрошку від кожного. Команда ТСН, люди, ментори — круті.

І хоч поради можуть бути у кожного різні, бо вибудувані на власному досвіді, але в підсумку зводяться один до одного. Дуже ціную їх розуміння. Кожен, з ким я тільки спілкувалась або працювала, пам'ятає, що він також з чогось починав і не завжди все вдавалось з першого разу. 

Щодо того, що мене драйвить — напевно все невідоме. Бо таке стажування — це перший реальний професійний досвід для мене. І чим більше я дізнаюся, розумію, що ще багато чого не знаю.


Про вплив стажування та поради майбутнім стажерам

Під час стажування зрозуміла, що я, або стала, або просто навчилася бути дуже уважною та спостережливою. Колись, під час навчання, щоб обрати, вигадати якусь тему для сюжету, я могла днями сидіти і так нічого не погодити в своїй голові. Щось здавалось занадто нудним або ж банальним. Нині ж все інкаше. Іноді народжуються теми просто з одного почутого слова. Цьому сама дивуюся, але однозначно рада такому умінню. У журналістській роботі це дійсно перевага.

Наприклад, сюжет про експортні перспективи України, над яким я нещодавно працювала в парі з журналісткою ТСН, так і з'явився. Просто почула цікаву тезу під час розмови з експертом про садівничий «бум» фундука в Україні, який для наших територій новинка, але дуже економічно перспективний. Тому так і поїхали шукати ті фундукові поля. Проте найбільше мені подобаються зйомки героїв, експертів, людей загалом. Адже спілкування і обмін інформацією з ними — це завжди нові ідеї та джерело натхнення.

Щодо порад майбутнім стажерам, то, можливо, ще і сама їх потребую, але скажу. Якщо ви дійсно відчуваєте, що це те місце, де ви готові максимум віддавати, не чекаючи нічого натомість, готові сприймати критику і не боятись її, готові, хоч як би складно не було на початку, просто жити тим, що робите, — то вам 100% сюди.

Читайте також